Mobiliteitsbeleid of autoregeling

Wanneer je niet één auto hebt maar een heel wagenpark, dan is een beleid met uitgangspunten, spelregels en wie waar verantwoordelijk voor is een must. Dit wordt vaak een autoregeling of mobiliteitsbeleid genoemd.

Een goed, duidelijk en up-to-date beleid is belangrijk, je werknemers rijden in auto’s en zij moeten weten wat hun rechten en plichten zijn. Zij moeten een goed huisvader zijn, jij een goede werkgever.

Het gaat verder dan een document waar alleen maar in staat wat de kleur van de auto moet zijn, maar ook bijvoorbeeld:

  • Wat zijn de do’s en dont’s met een elektrische auto?

  • Wat spreken we af als iemand vrijwillig uit dienst gaat?

  • Wat is als “goed huisvader” omgaan met je auto?

  • Hoeveel kilometer mag ik privé rijden als medewerker?

Checklist

Ik maak een analyse van je huidige autoregeling met behulp van een checklist. Ik controleer op 40 belangrijke punten of de autoregeling hieraan voldoet, deels voldoet of niet.

  1. Objectieve analyse: als onafhankelijke partij, kan ik een objectief rapport leveren, vrij van interne beïnvloeding of andere omstandigheden;

  2. Aanpasbaar aan bedrijfsstandaarden: de checklist maak ik op maat en wordt afgestemd op de bedrijfsidentiteit, waardoor het goed aansluit bij de uitstraling en bedrijfsvoering;

  3. Kansen en risico's identificeren: door inzicht te bieden en kansen en risico's te identificeren, geeft deze checklist inzage in de mogelijke verbeteringen van jullie autoregeling.